10 leeft!
MAASTRICHT 4
Met de Kerst willen we allemaal lekker eten, maar
tegelijkertijd ook weer niet te lang in de keuken
staan om zolang mogelijk gezellig met elkaar
aan tafel te zitten. Je kunt kerstdiners uitgebreid
organiseren, terwijl een eenvoudigere aanpak net zo
lekker en gezellig kan uitpakken.
Wij zochten voor jou een combinatie van heerlijke
kerstgerechten die vrij snel op tafel getoverd zijn.
Hoofdgerecht
Knien in t zoer (Konijn op Limburgse wijze)
Bij wie stond vroeger tijdens de kerst geen ‘knien’ op tafel? Een ouderwets overheerlijk
recept op Limburge wijze. Serveer je gasten eens een traditonele Limburgse
maaltijd met Konijn op Limburgse wijze. Heerlijk konijn in een zoete saus met volop
kruiden.
Ingrediënten:
• 750 ml Azijn
• 3 Uien
• 4 Laurierblaadjes
• 5 Kruidnagels
• 75 g Roomboter
• 250 g Appelstroop
• 600 g Ontbijtkoek
• 4 Konijnenbouten
• 250 ml Water
• Peper en zout
Bereidingswijze:
Zet het konijn minimaal 24 uur van tevoren in de marinade. Bewaar de afgesloten
pan in de koelkast of buiten als het buiten koud genoeg is.
Laat 's ochtends de konijnenbouten uitlekken in een vergiet. Dep ze droog met keukenpapier
of een schone theedoek.
Verhit boter in een grote braadpan en bak de konijnenbouten kort op hoog vuur tot
ze rondom bruin zijn.
Bestrooi de bouten met zout en peper en voeg dan de uien toe aan de pan. Bak deze
mee op laag vuur.
Voeg laurierbladeren, kruidnagels, appelstroop (naar smaak) en 3 sneetjes ontbijtkoek
toe. Roer alles goed door tot alle ingrediënten opgelost zijn en de saus goed
heet is.
Voeg eventueel een beetje water toe als de saus te dik is. Laat het geheel op een
klein pitje sudderen tot het vlees iets loslaat van het bot.
Maak de saus af op smaak met zout, eventueel port of madeira of andere rode wijn
en bind met allesbinder of aardappelmeel. Zorg dat de saus niet te dik wordt.
Voeg op het laatst een scheutje azijn toe als de saus te zoet is.
Serveertip:
Serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree of frietjes en gestoomde groenten.
Kerstdiner
voor 4 personen
Voorgerecht
Frisse garnalencocktail
De garnalencocktail met Hollandse garnalen en ouderwetse zelfgemaakt cocktailsaus.
Kan het makkelijker? Kan het lekkerder? Wanneer je de beste kwaliteit Hollandse garnalen
koopt, heb je met de garnalencocktail altijd een succes in handen!
Ingrediënten:
• 750 gr ongepelde Hollandse garnalen
• 1 citroen
• 200 ml mayonaise
• 4 blaadjes botersla
• 1 tabasco naar smaak
• paprikapoeder
• 2 ketchup
• 4 ronde schij es citroen
• 1 el whisky
• 4 takjes peterselie ter garnering
• zout en witte peper
Bereidingswijze:
Maak eerst de cocktailsaus. Dat kan ook al een dag van te voren - al is het echt in no time
klaar. Spatel de mayonaise, tabasco, ketchup, whiskey, een snuf zout, wat (witte) peper
en het sap van een halve citroen door elkaar. Proef of je nog wat wilt aanpassen.
Was en droog (!) de slasoort die je gebruikt goed. Bewaar mooie grote blaadjes voor de
garnering.
Serveer de garnalencocktail het liefst in een mooi cocktailglas zoals deze, maar als je
die niet hebt, kan een wijnglas ook prima dienst doen. Snijd sla die je over hebt heel fi jn.
Meng nu de sla en garnalen met de saus (hou een beetje saus achter) en verdeel ze over
de glazen en slakommetjes. Garneer elk glas met een laatste lepel saus en een snu e
paprikapoeder. Zet een schij e citroen op de rand en garneer lekker ouderwets met een
takje peterselie.
Nagerecht
Appel Crumble
Een lekkere appelcrumble als toetje is altijd goed! Wij zijn dol op de combinatie van warm
fruit en zoet kruimeldeeg. Met een bolletje ijs of een fl inke toef slagroom erbij is het
helemaal feest. Zelf appelcrumble maken is echt heel eenvoudig. Aan dit appelcrumble
recept hebben we nog wat hazelnoten toegevoegd voor een extra bite. Je kan dit appelkruimel
toetje ook in eenpersoons bakjes maken, maar zo’n grote schaal vol is ook heel fi jn.
Opscheppen maar!
Ingrediënten:
• 5 appels (bijv. Jonagold)
• 50 gr havermout
• 50 gr hazelnoten
• 75 gr suiker
• 30 gr rozijnen
• 1 el kaneel
• 75 gr koude roomboter
• Snu e zout
• 75 gr zelfrijzend bakmeel
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
Schil de appelen en snijd ze in stukken. Niet te groot, maar ook zeker niet te klein. Wij snijden
één appelpartje in drieën. Verdeel de kaneel en één eetlepel suiker over de appeltjes
en roer even om. Voeg vervolgens de hazelnoten en de rozijnen toe en laat de smaken
goed op elkaar inwerken.
Bereid in de tussentijd het kruimeldeeg. Snijd de boter in blokjes en doe deze in een kom.
Voeg het zelfrijzend bakmeel en de suiker toe en meng dit door elkaar. Het deeg moet
geen massa worden, maar allemaal losse kruimels. Dit doe je door het deeg een beetje
tussen je handen heen en weer te wrijven. Als laatste voeg je de havermout toe en meng
dit even goed door de kruimels.
Verdeel de appeltjes over een ovenschaal en kruimel het deeg over de appels heen.
Bak de crumble in 30 minuten af in de voorverwarmde oven. Serveer de appelcrumble
met ijs of slagroom.