12 leeft!
MAASTRICHT Pasen 2024
Met de lente in volle bloei en de dagen die langer worden, staat
Pasen 2024 voor de deur. Terwijl de wereld zich langzaam herstelt
van de pandemie en de samenleving zich aanpast aan een
nieuw normaal, betekent Pasen dit jaar voor velen een periode
van voorspoed en optimisme voor velen. Pasen valt dit jaar op
31 maart en 1 april.
Limburgse pletskeskook
(10 à 12 porties)
Deze koek is vooral bekend in Limburg. Buiten deze streek bestaan er ook varianten
waarbij de koffie wordt vervangen door andere ingrediënten, zoals cacao.
Ingrediënten:
Voor de mokkacrème:
10 volle tl oplosespresso
100 ml melk
200 g suiker
250 g boter, zacht
Voor de koek:
3 pakken theebiscuits à 240 g
500 ml zeer sterke koffie
pure hagelslag
Bereidingswijze:
• Begin met de mokkacrème. Los in zo min mogelijk kokend water de oplos
espresso op. Breng in een steelpannetje de melk aan de kook met de suiker tot
dat deze is opgelost. Laat afkoelen.
• Mix (met een mixer) in een kom het melkmengsel beetje bij beetje door de boter.
Doe vervolgens hetzelfde met de afgekoelde espresso.
• Doe de sterke koffie in een schaal en dompel de biscuitjes er een voor een in
onder. Leg ze op een platte schaal naast elkaar, in drie rijen van vier. Smeer er
vervolgens een laagje mokkacrème op. Ga zo door met afwisselend een laagje
biscuitjes en een laagje crème, totdat de koek acht biscuitjes hoog is. Eindig met
de crème en smeer ook de zijkanten in.
• Bestrooi de bovenkant met een laagje hagelslag. Snijd de koek pas de volgende
dag aan, dan kan de koffie goed intrekken.
Bron: elle.com
Limburgse kouw sjottel
Hoewel elke Limburger zijn eigen variatie van
het recept heeft, blijft de basis hetzelfde. Dit
traditionele gerecht is een ware traktatie voor
liefhebbers van Limburgse culinaire erfgoed.
Ingrediënten:
500 gram rundersoepvlees
1 wortel
runderbouilblokje
500 gram aardappelen
3 à 4 eetlepels mayonaise
1 el room
1 rode ui
4 eieren
1 appel
klein potje augurkjes
potje zilveruitjes
peper en zout
verse peterselie
tomaat
1 tl mosterd
1 tl kerriepoeder
Bereidingswijze:
• Maak een bouillon van 500 gram rundersoepvlees, 1 wortel, 1 gesnipperde ui en
runderbouillonblokje. Laat bouillon ongeveer 2 uur op zacht vuur trekken.
• Kook 500 gram aardappels en 4 eieren. Hak 125 gram zilveruitjes en 75 gram
augurken fijn. Schil een appel en snijd in kleine blokjes. Maak het soepvlees klein.
• Meng zilveruitjes, augurken, appel, soepvlees, kleingesneden aardappels met
3 à 4 el mayonaise en 1 el room. Breng op smaak met peper en zout. Pel de eieren
als ze zijn afgekoeld. Snijd ze doormidden in de lengte en haal de dooiers eruit.
Prak de dooiers fijn en meng 3 el mayonaise, 1 tl mosterd, 1 tl kerrie, peper en zout.
Vul de gehalveerde eiwitten met het gemengde eigeel. Garneer met peterselie.
Serveer de koude schotel met gevulde eieren en tomaat in partjes.
Handige tips:
1. Gebruik de runderbouillon als basis voor verschillende soepen, zoals mosterdsoep.
2. Tip van een lezer: Kook de aardappels in de bouillon voor extra smaak.
3. Presenteer de koude schotel op een schaal met asperges (eventueel opgerold in
ham), augurk, perziken, sla, zilveruitjes, ei en eventueel tomaat.
Bron: bonapetit.nu
ÉCHTE LIMBURGSE
PAASGERECHTEN
Vrolijk
pasen!
Limburgse pasteitjes (4 pers.)
Een luxe Limburgse pastei met kip, champignons en ontbijtspek. Het deeg voor de
pastei dekt de ingrediënten volledig af, zodat de sappen en smaken volledig in het
deeg trekken.
Ingrediënten:
200 g gebakken ontbijtspek
600 g champignons
400 g kipfilet
450 g mini krieltjes
35 g champignonsaus mix
1 laurierblaadjes
2 kruidnagel
1 snufje zwarte peper zwart
5 bladerdeeg plakjes (diepvries)
1 scharreleieren M
1 snufje zout
Bereidingswijze:
Zet in 5 stappen deze heerlijke Limburgse pastei op tafel.
• Champignons schoonvegen en in vieren snijden. Kipfilet in reepjes snijden. Ei
loskloppen.
• Ontbijtspek in droge koekenpan krokant bakken, champignons en kip toevoe
gen en op hoog vuur nog 5 minuten roerbakken.
• Mengsel met de aardappelen in een ingevette ovenschaal scheppen. Voor de
saus 2 dl water aan de kook brengen en zakje toevoegen. Saus bij de oven
schaal schenken. De kruiden toevoegen.
• Oven voorverwarmen op 200 C. Deegplakjes op elkaar leggen en uitrollen tot
een laag van ongeveer 30 cm (afhankelijk van de grootte van je ovenschaal).
Rand van de schaal met water bevochtigen en de deeglap over de schaal
leggen. Randen goed aandrukken. Deksel eventueel met wat deegfiguurtjes
garneren. Bestrijken met ei.
• Pastei in het midden van de oven ongeveer 35 minuten bakken.
Bron: jumbo.nl
1
leeft!
MAASTRICHT
/elle.com
/jumbo.nl