MAASTRICHT 8 leeft!
MAASTRICHT PB 1
leeft!
Geefstress: vier op de tien Nederlanders willen graag
indruk maken met cadeau
3366 pprroocceenntt ggeeeeftft aalllleeeenn pprreesseennttjjeess ddiiee hhiijj ooff zziijj zzeellff óóóókk lleeuukk vviinnddtt
Een cadeautje geven blijkt niet helemaal
onzelfzuchtig. Zo vindt maar liefst 43
procent van de Nederlanders het belangrijk
dat hun cadeau indruk maakt en geeft
ruim een derde enkel cadeaus die zij zelf
ook leuk vinden. Dit blijkt uit onderzoek
van brievenbusboompjesverzender
Treemore onder 1.025 Nederlandse volwassenen.
Vooral vrouwen denken bij het geven
van cadeaus ook aan hun eigenbelang.
Zo maakt maar liefst 48 procent van hen
graag indruk op anderen met hun cadeau
en geeft 42 procent alleen cadeaus die ze
zelf ook wel willen hebben. Onder mannen
bedragen deze percentages 38 en 29
procent. Verder lijkt leeftijd een grote rol
te spelen. Respondenten jonger dan dertig
jaar willen aanzienlijk vaker imponeren
met hun presentje (59 procent) dan
zestigplussers (29 procent). “Cadeautjes
geven is vaak net zo leuk als ze krijgen”,
zegt Maarten van den Berg, oprichter en
eigenaar van Treemore. “Ik kan me dus
goed voorstellen dat iemand graag een
indrukwekkend cadeau geeft. In zekere
zin geef je een stukje van jezelf aan de
ander en versterk je daarmee jullie band.”
Cadeau verplichting
Uit het onderzoek blijkt verder dat veel
Nederlanders cadeaus geven als een
‘moetje’ ervaren. Zo voelt maar liefst
twee derde van de ondervraagden zich
weleens verplicht een cadeau te geven.
Ook hiervoor zijn jonge respondenten
aanzienlijk gevoeliger (81 procent) dan
oudere Nederlanders (51 procent). Mogelijk
komt dit doordat cadeauwensen ons
regelmatig worden voorgekauwd. Ruim
een kwart van de cadeau gevers wijkt
namelijk nooit af van tips of verlanglijstjes.
Van den Berg: “Je hoeft je helemaal
niet gedwongen te voelen cadeaus te
geven. Het is misschien een cliché, maar
vaak is je aanwezigheid op een feestje
vele malen belangrijker. Tegelijkertijd
helpen cadeau tips en verlanglijstjes met
de denkrichting, maar dan is het verrassingseffect
wel weg. Doe vooral iets wat
bij jou past en waarvan jij denkt dat de
ontvanger lang plezier heeft.”
Impact
Hoewel cadeaus vaak positief bedoeld
zijn, hebben de cadeaus die Nederlanders
geven regelmatig negatieve impact. Zo
geeft 31 procent van de Nederlanders
cadeaus die bijdragen aan bestaande
(gezondheids)problemen van de ontvanger.
Denk hierbij aan alcohol, ongezond
eten of cadeaus gerelateerd aan gokken.
Tegelijkertijd houdt een op de vijf Nederlanders
wel rekening met de klimaatimpact
van een cadeau. Theoretisch opgeleiden
staan hier vaker bij stil (25 procent)
dan praktisch geschoolden (16 procent).
Van den Berg: “Idealiter geef je iets waar
de ontvanger en de wereld beter van
worden. Duurzame cadeaus met een mooi
verhaal én een positieve klimaatimpact
leveren wat dat betreft een win-win-win
situatie op; je maakt niet alleen indruk, je
bent ook nog eens ludiek en je helpt er
echt iemand mee. Zo profiteren de ontvanger,
de gever en de planeet ervan.”
Over Treemore
Treemore wil de natuur herstellen én
mensen ermee in verbinding brengen. Dit
doet de organisatie door kleine boompjes
inclusief kweektips in een uniek
en beschermd concept de wereld in te
sturen. Met de verkoop van zijn producten
wil oprichter Maarten van den Berg de
wereld een beetje veerkrachtiger maken.
Niet alleen met de bomen zelf, maar ook
door €1,- per boompje te doneren aan
natuurherstel. Ondertussen verzendt
Treemore ruim 80.000 boompjes per jaar.
Voor meer informatie, bekijk de website:
https://www.treemore.eu/
leeft!
MAASTRICHT
Sinterklaasfeest: de leukste en lekkerste traditie van Nederland
Het Sinterklaasfeest wordt al heel lang en in veel meer landen gevierd en de wijze van vieren is niet overal het zelfde. Wat typisch is voor Nederland is dat in
geen enkel ander land het Sinterklaasfeest op zo’n knusse en uitbundige manier gevierd wordt als in Nederland. Van de landelijke intocht tot het schoen zetten
en het maken van surprises met het liefst een persoonlijk gedichtje kennen we alleen in ons land. Een traditie om te koesteren dus.
Een andere, niet minder belangrijke reden, om het Sinterklaasfeest in ere te houden, zijn de lekkere gerechten die op 5 en 6 december op tafel getoverd
worden. Je kunt allerlei heerlijke lekkernijen kant en klaar in de winkel kopen, maar hoe leuk is het om in de periode vóór het grote Sinterklaasfeest heerlijke
gerechten in eigen keuken te maken?
Zelf banketletters maken
Wat mag er zeker niet ontbreken tijdens het
Sinterklaasfeest? Juist, een banketletter
en het liefst zelfgemaakt. Wij kregen van de
kookpiet stiekem het recept voor de lekkerste
banketletters.
Ingrediënten:
450 gram diepvries bladerdeeg / 500 gram amandelspijs / 1 losgeklopt ei
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Ontdooi de bladerdeeg en leg de deegplakjes op elkaar.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 x 30 cm is bereikt.
- Snijd de deeglap doormidden en plak ze met water aan elkaar tot een deeglap van 15
x 60 centimeter.
- Vorm de amandelspijs tot een rol van ongeveer 55 centimeter en leg dit op de
deeglap.
- Het deeg rond de spijs vouwen en de deegnaad en zijkant met water vastplakken.
- Met de deegnaad naar beneden op een bakblik leggen en de letter S (van Sint) vormen.
- Het deeg bestrijken met het ei en in het midden van de oven ongeveer 35 minuten op
200 graden bakken.
Serveertip: Deze banketletter smaakt warm-lauw bestoven met poedersuiker het lekkerst!
1
Zelf pepernotenijs maken
Na de banketletter past ongetwijfeld heerlijk koel
pepernotenijs. Wellicht ook wel lekker te combineren
met de eerder gemaakte warme banketletter!
Ingrediënten:
500 ml vanille ijs / 250 ml slagroom /
75 gram pepernoten / 1 sinaasappel
Bereidingswijze:
- Het vanille ijs uit de diepvries halen en in ongeveer 10 minuten iets zachter later worden,
maar niet laten smelten.
- Was de sinaasappel onder stromend water schoon en rasp de schil eraf. Klop daarna
de slagroom stijf.
- Breek de pepernoten in kleine stukjes. Het makkelijkst gaat dat door ze in een zak te
doen en er met een deegroller overheen te rollen. Zo krijg je niet te veel rommel.
- Klop de slagroom, sinaasappelrasp en pepernoten met grote slagen door het ijs. Klop
niet te lang!
- Doe daarna het mengsel terug in de ijsdoos en laat het ijs 3 tot 4 uur helemaal bevriezen.
Schep het ijs tussentijds tweemaal met een vork om.
Serveertip: Schep mooie bollen van het ijs in een ijscoupe of op een bordje en garneer
het eventueel met wat pepernoten en chocoladesaus.
Een feestelijke afsluiter van de 5 december maaltijd! Smullen maar !!!
Bron: Sinterklaasfan.nl
/
/Sinterklaasfan.nl