leeft! MAASTRICHT
26
Inspiratie: Kerstdiner voor 4 personen
Met de Kerst willen we allemaal lekker eten,
maar tegelijkertijd ook weer niet te lang in de
keuken staan om zolang mogelijk gezellig met
elkaar aan tafel te zitten. Je kunt kerstdiners
uitgebreid organiseren, terwijl een eenvoudigere
aanpak net zo lekker en gezellig kan
uitpakken. Wij zochten voor jou een combinatie
van heerlijke kerstgerechten die vrij snel op
Voorgerecht Frisse garnalencocktail
De garnalencocktail met Hollandse garnalen en ouderwetse
zelfgemaakt cocktailsaus. Kan het makkelijker? Kan het
lekkerder? Wanneer je de beste kwaliteit Hollandse garnalen
koopt, heb je met de garnalencocktail altijd een succes in
handen!
Ingrediënten:
• 750 gr ongepelde Hollandse garnalen
• 200 ml mayonaise
• 1 tabasco naar smaak
• 2 ketchup
• 1 el whisky
• zout en witte peper
• 1 citroen
• 4 blaadjes botersla
• paprikapoeder
• 4 ronde schijfj es citroen
• 4 takjes peterselie ter garnering
Bereidingswijze:
Maak eerst de cocktailsaus. Dat kan ook al een dag van te
voren - al is het echt in no time klaar. Spatel de mayonaise,
tabasco, ketchup, whiskey, een snuf zout, wat (witte) peper en
het sap van een halve citroen door elkaar. Proef of je nog wat
wilt aanpassen. Was en droog (!) de slasoort die je gebruikt
goed. Bewaar mooie grote blaadjes voor de garnering. Serveer
de garnalencocktail het liefst in een mooi cocktailglas zoals
deze, maar als je die niet hebt, kan een wijnglas ook prima
dienst doen. Snijd sla die je over hebt heel fi jn. Meng nu de
sla en garnalen met de saus (hou een beetje saus achter) en
verdeel ze over de glazen en slakommetjes.
Garneer elk glas met een laatste lepel saus en een snufj e
paprikapoeder. Zet een schijfj e citroen op de rand en garneer
lekker ouderwets met een takje peterselie.
Hoofdgerecht Knien in t zoer (Konijn op Limburgse wijze)
Van oudsher is staat met kerst bij velen ‘knien in t zoer’ op Limburgse kersttafels. Een ouderwets overheerlijk
Limburgs konijnrecept uit oma’s keuken.
Ingrediënten:
• 4 konijnenbouten
• 3 uien
• 4 laurierblaadjes
• 5 kruidnagels
• ongeveer 10 peperkorrels
• 750 ml azijn
Bereidingswijze:
Plaats de konijnenbouten in de grote kom. Pel de uien en snijd deze grof. Voeg deze samen met de peperkorrels,
laurierblaadjes en kruidnagels toe aan de kom. Schenk er dan de azijn en het water bij, zorg dat de
bouten volledig bedekt zijn. Laat de bou ten de hele nacht (tenminste 12 uur lang) marineren voor het beste
resultaat. Na het marineren gaan we de marinade gebruiken als saus, dus gooi deze niet weg!
Haal de konijnenbouten uit de marinade en dep deze goed droog met keukenpapier. Verhit boter in de braadpan
en bak de bouten mooi bruin aan beide kanten. Schenk de azijn marinade in de pan en roer de stroop
erbij. Laat het zachtjes sudderen voor ongeveer 2,5 tot 3 uur, of tot het vlees letterlijk van het bot afvalt. Haal
de bouten uit het vocht en zeef de marinade. Roer de ontbijtkoek geleidelijk erbij, deze lost makkelijk op als
je deze eerst in stuk jes breekt. Je zult merken dat de saus hierdoor dikker wordt, voeg zoveel toe tot je de
gewenste dikte van de saus hebt bereikt. Breng de saus op smaak met misschien wat meer stroop, peper en
zout. Plaats de konijnenbouten terug in de saus.
Serveer de knien in 't zoer met bijvoorbeeld spruitjes, gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Nagerecht Appel Crumble
Appel crumble of appel kruimel is een warm Engels
dessert gemaakt van een vulling van fruit en een
laag van streusel. Dit is een mengsel van bloem,
boter en bruine suiker. Hieron der lees je hoe je een
appel crumble havermout maakt voor een extra
krokant resultaat.
Ingrediënten:
• 250 gr bloem
• 200 gr donkere basterdsuiker
• 150 gr koude ongezouten roomboter,
in kleine stukjes
• 150 gr havermoutvlokken
• snufj e zout
• 5 appels (Elstar of eventueel Cox of Granny Smith)
• 2 el suiker
• 2 tl kaneel
• sap van een halve citroen
tafel getoverd zijn.
• 250 ml water
• ongeveer 250 gram appelstroop
• 600 gram ontbijtkoek
• boter
• peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de
appels in grove stukjes. Meng in een mengkom de
appels met de 2 eetlepels suiker, het citroensap
en kaneel. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Doe het
appelmengsel in de ovenschaal en zet even apart.
Meng in een andere kom de bloem met de bruine
suiker, boter en zout. Wrijf nu met je vingertoppen
de boter door de bloem en suiker totdat je
allemaal kleine kruimels hebt
Wrijf vervolgens de havervlokken erdoor totdat
ook deze in het mengsel zitten. Probeer snel te
werken zodat de boter niet te zacht wordt.
Verdeel het kruimeldeeg over de appels en verwarm
25 - 35 minuten. Als de laag bruin is en er hier
en daar fruitvocht door het deeg komt, is het klaar.
Je huis ruikt nu als het goed is naar die goeie ouwe
tijd. Serveer er vooral ijs en/of slagroom bij!!